Kloven zijn (kleine) scheurtjes in de huid die vaak worden veroorzaakt door droogte (het komt meer bij vrouwen voor dan bij de mannen). Ook ontstaan kloven doordat men te veel met water in aanraking is. Jawel: water onttrekt vocht uit de huid, dus de huid wordt droger en gaat uiteindelijk barsten.
Wie wel eens een kloof(je) gehad heeft weet hoe pijnlijk en bijzonder het lastig is.. Kloven komen voornamelijk onder de hiel, tussen de tenen,maar ook aan de vingers en zelfs mondhoeken. In mijn vakjargon kijken we naar de kloven die zich bevinden op de voet(en):
- Droge kloven, op de voet(en) waar een teveel aan eelt zit – daar is de huid dikker (oftewel opgehoopt) en daardoor kan deze gaan inscheuren en de onderliggende huidlaag scheurt dan ook mee open. Juist die opengescheurde huid doet zo’n pijn!
- Vochtige kloven – je ziet dit vaak bij diegene(n) die last hebben van hele erge transpirerende voeten of die langdurig in aanraking zijn met water. De huid wordt daardoor behoorlijk week en is een ideale bron voor schimmels(één vd belangrijkste oorzaken)!
- Oppervlakkige kloven – dit komt vaak voor in de zomer doordat wij vanwege de warmte lekker veel op slippers en sandalen lopen, waarbij de hiel vaak over de rand steekt en wordt dan met het lopen zwaarder belast. De enige reactie die de voet kan geven is eeltvorming en daardoor grotere kans op kloven.
Tips om kloven onder je voeten te voorkomen
- Smeer de voeten elke dag in met een voedende, rijke zalf – dit is bedoeld om de pijn te verminderen en de kloven te laten verdwijnen (o.a. klovenzalf).
- Houd de huid van de voeten droog en let er goed op dat de huid tussen de tenen na het wassen of na een dag werken goed droog wordt gemaakt!!
- Draag schoenen, slippers, sandalen etc., die goed passen!
- Heb je toch vochtige kloven in combinatie met een schimmel, gebruik dan een schimmeldodend product speciaal voor de voeten.
Een bezoekje aan een pedicure kan nooit geen kwaad, hij/zij kan uitstekend een behandeling op maat geven en adviseren
welk(e) product(en) u nodig hebt om van deze “kwaal” af te komen.